Asumisen trendit Loviisan asuntomessuilla

Loviisan asuntomessujen kelluva talo.

Colliersin markkinoinnin tiimi vieraili Loviisan asuntomessuilla. Loviisassa asuntomessualue sijoittuu upeasti aivan meren rantaan ja vain alle tunnin ajomatkan päähän Helsingistä. Lähes kaikista messukodeista, myös kerros- ja rivitaloasunnoista, olikin upeat merimaisemat. Loviisan asuntomessujen erikoisuutena oli myös meren päällä kelluva koti, tuoden innovatiivista uutta ajattelua rakentamiseen.

Messukodit olivat kauniisti toteutettuja, mutta myös asukkaidensa toiveet huomioivia. Kodin tilat ovat selvästi laajentuneet perinteisempien asuinhuoneiden lisäksi myös mm. etätyön, harrastamisen ja leikkihuoneiden mahdollistajaksi. Messukotien harrastustiloihin oli loihdittu kuntosaleja, joogatiloja ja jopa tyylikäs koirien trimmaushuone.

Merimaisemaa Loviisan asuntomessukohteen terassilta.

Tänä vuonna kohteissa oli erityisesti panostettu ulkotiloihin. Perinteisten terassi- ja nurmialueiden lisäksi oli suunniteltu mm. erillisiä piharakennuksia, pore- ja uima-altaita ja moderneja saunatiloja. Osassa messukohteista koti ja mökki tuntuivat yhdistyneen tunnelmaltaan, luoden rentouttavan kokonaisuudeksi rantasaunoineen ja uimamahdollisuuksineen. Näistä kodeista ei tarvitse enää vaihtaa mökkimaisemiin rentoutuakseen.

Loviisan Kuningattarenrannan asuinalue sijoittuu aivan meren äärelle.

Kodin värimaailmassa ja sisustuksen yleisilmeessä näkyi kodikkuus

Asuntomessujen kodeissa värimaailma oli hillityn kodikas. Sävyt olivat kauniin murrettuja ja pääpiirteissään rauhallisen vaaleita, osassa tosin uskallettiin leikitellä tunnelmallisen tummilla sävyillä luoden dramaattisempaa taustaa sisustukselle. Osassa kohteissa näkyi myös puuta jätetyn esille isoina pintoina, tuoden kodikkuutta ja vaihtoehtoa perinteisen valkoisille seinäpinnoille. Myös mustaa näkyi jonkin verran kotien erilaisissa yksityiskohdissa.

Vaaleita tekstiileitä ja paljon ikkuna-alaa.

Hyvin suunniteltuja keittiöitä ja hotellihuonemaisia kylpyhuoneita

Kotien keittiöt olivat hyvin suunniteltuja ja niissä oli huomioitu monipuolisesti eri toimintoja, kuten aamiaiskaappien taakse piilotetut pienkodinkoneet ja integroidut kodinkoneet. Pienemmissäkin keittiöissä näkyi nyt saarekkeita, luoden monipuolisen pohjan avokeittiön ja oleskelutilojen yhdistämiseen.

Kylpyhuoneiden suunnitteluun oli panostettu ja tuotu ripaus luksusta, jopa hotellihuonemaista tunnelmaa. Kylpyhuoneissa näkyi isoja laattoja, paljon marmoria, lasisia saunaseiniä ja tarkasti harkittuja yksityiskohtia. Pienemmissä wc-tiloissa oli tehokkaasti suunniteltujen toimintojen lisäksi uskallettu leikitellä sisustuksella ja panostaa tunnelmaan.

Marmoria, lasia ja hotellimaista tunnelmaa kylpyhuoneissa.

Työ- ja harrastushuoneet kodeissa

Kodilla on monta eri roolia, perinteisten asuintilojen lisäksi myös esimerkiksi työ- ja harrastustiloille oli luotu upeat puitteet. Asuntomessuilla näitä tiloja ei oltu piiloteltu kellareihin, vaan päinvastoin monista työhuoneista avautui upeat merimaisemat ja kuntosali oli sijoitettu esim. rantasaunan oheen aivan vesirajan tuntumaan. Työhuoneiden sisustusratkaisuissa näkyi paljon myös trendikkäitä lasipariovia. Lasiovet mahdollistavat pienemmissäkin tiloissa valon kulkeutumisen ja avaruuden tunteen säilymisen.

Kuntosali rantasaunan yhteydessä.

Koti laajenee myös ulkotiloihin

Asuntomessukohteissa oli tänä vuonna todella panostettu myös ulkotiloihin. Piha-alueet olivat todella siistejä ja niihin oli suunniteltu monenlaisia toimintoja. Omakotitalojen isoilla terasseilla oli huomioitu grillaamisen ja ruokailutilojen lisäksi mm. upotettuja pore- ja uima-altaita auringonottotuoleineen. Piha-alueilla näkyi tunnelmallisen tulipesän ympärille aseteltuja istuskelualueita hämärtyvistä illoista nauttimiseen ja nurmialueen reunalle oli lisätty tyylikkäitä kasvihuoneita oleskeluun. Omakotitalojen lisäksi myös kerros- ja rivitaloissa oli panostettu parvekkeisiin ja terasseihin. Oleskelutilat jatkuivatkin sisäneliöiden lisäksi ulkotiloihin, luoden lisää tilan tuntua koteihin ja mahdollistaen ulkoilmasta nauttimisen ympäri vuoden.

Katettua terassia suojaa lasiseinät. Terassille upotetun uima-altaan takana on upea merimaisema.

Mitä näistä trendeistä voisi näkyä vuokra-asumisessa

Vaikka tänä vuonna messualueella ei ollut vuokra-asuntokohteita, niin monet asumisen trendit näkyvät useimmiten jollain lailla myös vuokra-asumisen puolella. Esimerkiksi myös vuokra-asuntokohteissa pihasaunarakennukset ja pihaviljelylaatikot ovat viime aikoina kasvattaneet suosiotaan. Erilaisten yhteistilojen funktiot muuttuvat ajan trendien mukaisesti, mahdollistaen samalla yhteisöllisyyden kasvamisen naapurien kesken.

Yleiset asumisen trendit muokkaavat asukkaiden odotuksia ja toiveita kodille. Asunnosta tulee koti, kun asukas saa luoda siitä omalla sisustuksellaan viihtyisän kokonaisuuden. Vuokra-asunnoissa pyritään useimmiten mahdollistamaan neutraaleilla värimaailmoilla helppo tausta erilaisille kodikkaille sisustuksille. Myös keittiöt ovat tehokkaasti suunniteltuja ja monesti yhdistyvät muiden avoimien oleskelutilojen kanssa. Myös keittiösaarekkeita on alkanut näkyä pienemmissäkin asunnoissa. Parvekkeet, patiot ja huoneistopihat ovat suosiossa ja niiden sisustamiseen panostetaan entistä enemmän. Erityisesti lasitetulla parvekkeella voi ulkoilmasta nauttia ympäri vuoden. Vuokra-asumisen parhaimpiin puoliin kuuluu kuitenkin, ettei asukkaan tarvitse murehtia omistamisesta tai rakennusten teknisestä ylläpidosta, voi vaan nauttia asumisen helppoudesta ja keskittyä elämiseen.
Keittiösaareke yhdistää keittiön ja oleskelutilat.

Omistajat panostavat myös erilaisiin asumisen konsepteihin, kuten esteettömyyteen ja palveluihin, sekä muihin vetovoimatekijöihin, kuten tornitaloihin ja prime-sijaintiin. Käy tutustumassa esimerkiksi Hyperioniin Vuosaaressa, Uusikumpuun Espoossa ja Näsijärvenkatuun Tampereella.