Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) opiskelija-asuntojen vuokraus

Kuka voi hakea opiskelija-asuntoa?

Opiskelija-asuntoa voivat hakea Helsingin yliopistossa päätoimisesti perustutkintoa suorittavat opiskelijat. Opintojen eteneminen tarkistetaan vuokrasopimuksen solmimisen yhteydessä, sitä uusittaessa sekä asumisoikeuden tarkistuksessa tai normaalin asioinnin yhteydessä. Huom! Lemmikkieläinten pito on asunnoissa kielletty.

Opiskelija-asuntokohteet

Kamppi, Helsinki; Domus Academica, Leppäsuonkatu 9 B (61 asuntoa)

Helsingin keskustassa Kampissa sijaitseva Domus Academica on tarjonnut opiskelija-asuntoja Helsingin keskustassa jo vuodesta 1947 asti. Keskustasijainti takaa sen, että kaikki palvelut ovat kävelyetäisyydellä ja liikenneyhteydet ovat erinomaiset. Kiinteistössä on monipuoliset asuin- ja opiskelijapalvelut. Domus Academicassa on myös Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan erilaisia harrastus- ja etujärjestöjen tiloja. Kiinteistössä on hissi.

Huoneistotyypit ja vuokrat:
Yksiöt (vuokrat n. 600 – 630 €)
Solu, 2 asukasta (vuokrat n. 380 – 400 €)
Perheasunnot (vuokrat n. 720 – 800 €)

Huoneet ovat kalustamattomia.

Tällä hetkellä kaikki asunnot ovat vuokrattuja ja mahdollisista vapautuvista asunnoista tiedetään noin kuukausi ennen vapautumista.

Hakaniemi, Helsinki; Hakaniemenkatu 3 A 14 (1 asunto)
Perhehuoneisto, 2 h, kk, kh, 44,5 m²

Asunto on tällä hetkellä vuokrattu.

Minkälaista asuntoa voin hakea?

  • Yksin asuvat – Soluasunto (erikseen miehille ja naisille) ja yksiö
  • Pariskunta – Yksiö tai perhekaksio
  • Lapsiperhe – Yksiö tai perhekaksio

Asumisaika

HYYn opiskelija-asunnoissa on asumisajanrajoite enintään viisi vuotta, mikä ilmoitetaan vuokrasopimuksessa.

Perustelluissa poikkeustapauksissa voidaan asukkaan kanssa sopia määräaikaisesta, enintään kuuden kuukauden jatkoajasta, mikäli vuokralaisen opinnot päättyvät jatkosopimuksen aikana.

Näin haet asuntoa

Jätä asuntohakemus

Asuntoa voit hakea heti, kun opiskelupaikkasi on varmistunut, kuitenkin aikaisintaan neljä kuukautta ennen asunnon tarvetta. Hakijalla voi olla voimassa yksi hakemus kullekin eri asuntotyypille (yksin, perhe).

Hakemus on voimassa kolme kuukautta.

Muista päivittää hakemuksesi tai se poistuu järjestelmästä. Hakemuksen voit uusia joko lähettämällä viestiä hyy-asunnot@colliers.com tai tekemällä kokonaan uuden hakemuksen ja mainitsemalla lisätiedoissa, että kyseessä on hakemuksen uusinta.

Luottotietojen tarkistaminen

Hakijoiden sekä alaikäisten hakijoiden huoltajan luottotiedot tarkistetaan aina hakemuksen yhteydessä automaattisesti Suomen Asiakastiedon järjestelmästä. Kun haet asuntoa, annat samalla suostumuksen tarkistaa omat luottotietosi sekä mahdollisen huoltajasi luottotiedot.

Asuntotarjous

Otamme sinuun yhteyttä, kun sopiva asunto vapautuu. Tiedämme kuitenkin vapautuvista asunnoista vain noin kuukautta ennen, joten saatat saada tarjouksen vasta hyvinkin lähellä asunnon vapautumisajankohtaa. Lähetämme asuntotarjouksen sähköpostilla, joten muista siis tarkkailla sähköpostiasi.

Sähköpostilla tulevasta asuntotarjouksesta löytyvät tarkemmat ohjeet asunnon vahvistamiseen. Huomioithan, että suuren kysynnän vuoksi asuntovarauksissa on annettu määräaika tarjouksen vastaanottamiseen. Mikäli et ole vahvistanut asuntovarausta mainittuun määräaikaan mennessä, tarjoamme asuntoa seuraavalle.

Mikäli et halua vuokrata sinulle varattua asuntoa, tee asuntovarauksen peruutus asuntotarjousilmoitukseemme vastaamalla. Tarjotusta asunnosta voit kieltäytyä perustellusta syystä yhden kerran. Toisen kieltäytymisen jälkeen hakemuksesi poistetaan.

Vakuus

Vakuusmaksu on soluhuoneesta 260 € ja yksiöstä, pienkaksiosta, kaveri- sekä perheasunnosta 500 €. Jos käytät vakuutena sosiaaliviraston maksua, on sinun toimitettava kuitti, josta käy ilmi sosiaaliviraston suoritus vakuusrahan maksamisesta HYYn vakuusmaksutilille.

HUOM!

Sinulla ei ole oikeutta ilman vuokranantajan lupaa alivuokrata tai luovuttaa huoneistoa tai sen osaa toiselle eikä vakituisesti pitää luonasi vuokrasuhteeseen kuulumattomia henkilöitä. Vuokrasopimus on henkilökohtainen eikä vuokrasopimusta saa siirtää toiselle henkilölle. Vuokranantaja edellyttää asunnon olevan opiskelija-asuntokäytössä. Väärinkäytös johtaa vuokrasopimuksen purkuun.

Irtisanominen

Vuokrasopimuksen irtisanominen on tehtävä aina kirjallisesti joko täyttämällä irtisanomislomake netissä tai kirjeellä. Irtisanomisilmoitusta ei voi tehdä sähköpostilla tai puhelimitse.

Mikäli asut perheasunnossa ja olette kaikki muuttamassa pois asunnosta, tulee kaikkien asukkaiden täyttää irtisanomisilmoitus. Helpoiten teet irtisanomisen verkkosivujen kautta.

Asunnon irtisanominen

Saat lomakkeen lähetyksestä kuittausilmoituksen näytöllesi sekä sähköpostiin.

Irtisanottuasi asunnon lähetämme irtisanomisen vahvistuksen sähköpostitse sekä kirjeitse. Mikäli et saa vahvistusta noin viiden arkivuorokauden kuluessa irtisanomisilmoituksen jättämisestä, olethan yhteydessä Colliersin opiskelija-asuntovuokraukseen hyy-asunnot@colliers.com.

Irtisanomisaika

Irtisanomisaika on toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa aina yksi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on tehty. Määräaikainen sopimus päättyy ilman erillistä irtisanomista. Irtisanoessasi asuntosi annat vuokranantajalle luvan asunnon huoneiston poismuuttotarkastuksen suorittamiseen.

Kotivakuutus

Ota kotivakuutus kotisi turvaksi, sillä irtaimistosi ei kuulu kiinteistön vakuutuksen piiriin

Vahinkojen varalta suositellaan, että jokainen asukas ottaa kotivakuutuksen. Jos yläkerran asunnossa vaikka sattuisi vesivahinko ja irtainta omaisuuttasi vahingoittuu, niin oma kotivakuutuksesi on ainoa turva minimoida vahinkoa. Kotivakuutus on paras turva myös varkauden, vesivahingon tai tulipalon sattuessa.

Jätä asuntohakemus

Materiaali:
Tupaopas Domus Academica