Vinkit viherkasvien keväthuoltoon

Vinkit viherkasvien keväthuoltoon

Auringonvalon lisääntyessä myös viherkasvit alkavat heräilemään talviuniltaan. Kevään tullen onkin hyvä katsastaa, mitä vihreille ystävillesi kuuluu pimeän talven jäljiltä. Näiden vinkkien avulla varmistat kasveillesi parhaan mahdollisen startin uuteen kasvukauteen!

1. Leikkaa vaurioituneet osat pois

Keväthuolto on hyvä aloittaa siistimällä kasveistasi pois kuivahtaneet ja vaurioituneet osat terävillä saksilla. Voit samassa karsia ylimääräiset oksat ja tehdä niistä pistokkaita! Paras aika pistokkaiden ottoon on juurikin keväällä, kun valon määrä lisääntyy.

2. Puhdista lehdet pölystä

Puhdista huonekasvien lehtiin kertynyt pöly. Pöly estää kasvin yhteyttämistä ja vaikuttaa näin kasvin elintoimintoihin ja kasvuun. Putsaat pölyt helpoiten suihkepullolla tai suihkuttamalla lehdet kevyesti haalealla vedellä suihkussa.

3. Vaihda mullat

Viherkasvit kaipaavat uutta multaa kevättalvisin. Irrota kasvi juurineen varovasti ruukusta ja karsi suurin osa vanhasta mullasta pois. Poista kuolleet juuret tarvittaessa saksilla. Laita ruukun pohjalle hieman kevytsoraa, se soveltuu hyvin ruukun pohjalle salaojaksi turvaamaan juuriston hapensaantia. Painele uutta multaa ruukun pohjalle ja aseta kasvi ruukun keskelle. Täytä reunat mullalla ja tiivistä kevyesti sormilla painellen. Jätä pinnalle muutaman sentin kasteluvara.

Mullanvaihdon jälkeen kasvia kastellaan varovasti vähän kerrallaan. Normaali kastelu aloitetaan 2-3 viikon päästä ruukutuksesta.

4. Siirrä kasvit suurempiin ruukkuihin

Mikäli kasvisi juuret ovat kasvaneet liian isoiksi, on hyvä aika siirtää kasvit suurempiin istutusruukkuihin mullanvaihdon yhteydessä. Suurempi ruukku antaa kasveille lisää tilaa kukoistaa, kun juuret saavat enemmän kasvutilaa ja ravinteita. Uuden ruukun tulee olla halkaisijaltaan noin 1-2 senttiä juuripaakkua suurempi. Mikäli käytössäsi on aiemmin ollut umpiruukku, voit samassa muuttaa ruukun altakasteltavaksi!

5. Hemmottele kasvejasi lannoitteilla

Anna kasveillesi ekstrahuomiota lannoitteilla! Valitse lannoite, joka sopii kasvisi tarpeisiin ja noudata tarkasti pakkauksen annostusohjeita. Mikäli olet juuri vaihtanut kasvillesi uudet mullat, aloita lannoitus vasta kun kasvi on kunnolla juurtunut. Uudessa mullassa on paljon ravinteita ja voimakas lannoitus saattaa häiritä juurtumista.

Nämä vinkit auttavat sinua huolehtimaan kasveistasi keväällä ja varmistamaan, että ne kasvavat terveinä ja kauniina myös jatkossa. Iloisia hoitohetkiä!

Lähteet: Biolan.fi, Martat.fi