Vinkit asuntonäyttöihin

20 seikkaa, joihin vuokra-asunnon hakijan kannattaa kiinnittää huomiota asunnon näytössä – vinkit asuntovuokrauksen asiantuntijoilta

Vuokra-asuntoa etsittäessä asunnon näyttö on aina jännittävä kokemus ja pää on täynnä kysymyksiä: Onko asunto sellainen kuin oli pohjakuvasta ja muutamasta valokuvasta kuvitellut, mahtuuko iso ruokapöytä tai juuri ostettu sohva uuteen tilaan?

Tässä innostuksessa saattaa unohtua mitä kaikkea näytön aikana kannattaa selvittää.

Kokosimme asuntovuokrauksen asiantuntijoiden kanssa viisaat päät yhteen ja teimme vuokra-asunnon hakijalle vinkkilistan asuntonäyttöön. Ota lista talteen tai jaa se vuokra-asuntoa hakevalle kaverille!

1. Asunnon pohjaratkaisu.

Kiinnitä ensimmäisenä huomiota pohjaratkaisuun: Miten sisustaisit uuden kodin?

2. Mittasuhteet.

Muista ottaa mittanauha mukaan asuntonäyttöön, niin saat tarkistettua kuinka huonekalusi mahtuvat uuteen tilaan. Varsinkin tyhjän tilan koon arvioiminen on vaikeaa ilman tarkempia mittoja.

3. Asunnon ilmansuunta.

Tämä ei yleensä käy ilmi hakuvaiheessa ja näytöllä on erinomainen mahdollisuus tarkistaa onko asunto viileän varjoisa vai aurinkoisen valoisa – jokaisella on omat suosikkinsa.

4. Pistokkeiden sijainnit.

Tarkista löytyykö asunnosta sopiva pistokkeen sijainti jokaiselle kodin laitteelle. Tämäkään ei välttämättä näy esim. pohjakuvissa. Voit samalla arvioida jatkojohtojen tarpeen.

5. Toimivat säilytystilat.

Löytyykö asunnosta tarpeeksi säilytystilaa vai tarvitaanko sitä lisää. Mikäli säilytystilaa tarvitaan lisää, tarkista että sille löytyy asunnosta tilaa.

6. Muut tilat.

Tarkasta asuntonäytön yhteydessä, että talosta löytyy tarvittavat varasto-, kerho-, sauna-, sekä pesutilat.

7. Hissin koko.

Tämä kannattaa tarkistaa sekä pidemmän että lyhyemmän tähtäimen varalta: Pidemmällä tähtäimellä voi olla esim. tärkeää, että lastenvaunut tai liikunta-apuvälineet mahtuvat hissiin. Lyhyemmällä tähtäimellä kannattaa tarkistaa kuinka muuttokuorma mahtuu hissiin.

8. Piha-alue.

Asuntonäytön jälkeen kannattaa vielä kiertää myös talo ympäri ja tarkastaa, että piha-alue on siisti ja viihtyisä, että alueelta löytyy tarvittavat lasten leikkipaikat sekä mahdollisesti grillipaikka jne.

9. Julkinen liikenne ja muut yhteydet.

Tarkista, että asuntoon on toimivat julkisen liikenteen yhteydet tai onnistuuko esim. työmatkat kävellen tai pyöräillen.

10. Alue ja sen lähipalvelut.

Joillekin on tärkeintä, että läheltä löytyy koulu ja kauppa, toiselle tärkeintä ovat mukava lähibaari ja pitseria! Katso myös, onko vieressä vilkas tie. Rauhaa etsivälle se saattaa tarkoittaa liikaa meteliä, hyviä liikenneyhteyksiä toivovalle vieressä oleva bussipysäkki voi olla isokin plussa. Kierrä siis asuntonäytön yhteydessä myös lähialue.

11. Autopaikat.

Tarkista autopaikat sekä mahdollisen oman auton että vieraspaikkojen osalta. Mikäli autopaikkoja ei ole, niin tarkista missä voi pysäköidä

12. Harrastusmahdollisuudet.

Kurkkaa myös, että sinulle tärkeät harrastusmahdollisuudet ovat lähellä. Joillekin luonnon läheisyys on tärkeää, toinen arvostaa uimarantaa, kolmannelle kävelymatkan päässä oleva kuntosali on kaiken a ja o.

13. Lemmikit.

Muista kysyä tarvittaessa, ovatko lemmikit sallittuja.

14. Vuokrasuhteen alkupäivä.

Tarkista mistä alkaen asunto on viimeistään vuokrattava.

15. Vuokrasopimuksen kesto.

Onko vuokrasopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva? Määräaikaisen sopimuksen kohdalla muista tarkistaa, pääseekö sopimuksesta tarvittaessa irtautumaan ennen määräajan umpeutumista.

16. Vuokran suuruus.

Varmista vielä vuokran suuruus ja selvitä miten ja milloin se tarkastetaan.

17. Käyttökustannukset.

Millaisia käyttö- ja mahdollisia lisäkustastannuksia sinulle tulee vuokran lisäksi, esimerkiksi sähkö, vesi, netti, saunavuoro ja autopaikka. Mitkä kustannukset sisältyvät vuokraan ja mitkä tulevat vuokran päälle?

18. Vuokraajien lukumäärä.

Jos muuttajia on useampi kuin yksi, niin kysy tehdäänkö sopimus yhden vuokralaisen nimiin, vai voidaanko se tehdä useamman nimiin.

19. Vakuus.

Kysy mikä on vakuuden suuruus – ja millainen vakuus kelpaa.

20. Asunnon kunto ja korjaustarpeet.

Tarkista asunnon yleiskunto. Mikäli tarpeita löytyy niin selvitä tehdäänkö ne vuokranantajan puolesta vai voiko vuokralainen tehdä ne itse ja saisiko siihen tarvikkeita.

Mukavia asuntonäyttöjä!