Opiskelijan opas vuokra-asunnon etsimiseen

Opiskelijan opas vuokra-asunnon etsimiseen

Kevät ja kesä ovat vilkkainta aikaa vuokra-asuntomarkkinoilla, jolloin opiskelijat ja muut asunnon tarvitsijat kilpailevat asunnoista. Erityisesti yksiöistä ja kaksioista voi olla enemmän kysyntää, kun moni opiskelija aloittaa opintonsa uudella paikkakunnalla ja osa valmistuu siirtyen työelämään. Tämä syklinen aaltoliike lisää asuntojen kysyntää ja tarjontaa kesäisin.

Kokosimme alle kahdeksan vinkkiä, jotka opiskelijan on hyvä huomioida vuokra-asuntoa etsiessä.

1. Tee budjetti

Laadi realistinen kuukausibudjetti, johon sisällytät kaikki asumisen ja elämisen kustannukset. Listaa vuokran lisäksi sähkön, veden, wifin ja vakuutuksen kustannukset sekä muut elämisen kulut. Selvitä myös Kelan tarjoamat etuudet opiskelijoille ja asumiseen liittyen. Vertaa kuluja tulojesi kanssa varmistaaksesi, että sinulle jää hieman puskuria odottamattomiin tilanteisiin.

2. Valitse asumismuoto

Opiskelijoille on tarjolla erilaisia asumisvaihtoehtoja, kuten opiskelija-asuntoja, soluasuntoja, asuntoloita sekä vapaita asuntoja vuokramarkkinoilta. On tärkeää tutustua huolellisesti paikallisiin asuntomarkkinoihin ja pohtia, mikä asumismuoto sopii parhaiten omaan elämäntilanteeseen.

Jos harkitset kimppakämpässä asumista, on tärkeää ottaa huomioon vaikutukset Kelan myöntämiin asumistukiin. Mikäli vuokrasopimuksessa on mainita, että olette yhdessä vastuussa koko asunnon vuokrasta, kuulutte aina samaan ruokakuntaan. Mikäli molemmilla on erilliset vuokrasopimukset, silloin molemmat saavat omat asumistuet. Vaikka kimppakämpässä asumisen kulut jakautuvat kahdelle, kannattaa valita sellainen kämppis, jonka kanssa asuminen on mukavaa myös käytännössä!

3. Aloita asunnon hakeminen heti kun opiskelupaikkasi on varmistunut

Aloita asunnon etsiminen heti, kun opiskelupaikkasi on varmistunut tai jopa hieman etuajassa. Erityisesti kuun vaihteessa kannattaa seurata aktiivisesti asuntojen tarjontaa, sillä vuokrasopimukset päättyvät yleensä kuun viimeisenä päivänä. Huomaathan, että moni työelämään siirtyvä opiskelija irtisanoo asuntonsa vasta lokakuussa. Asuntoja on vapaana markkinassa eniten loka- toukokuun välillä.

4. Hae asuntoa useilta alueilta tai kaupunginosista

Jos et löydä sopivaa asuntoa haluamaltasi alueelta, laajenna hakua muihin kaupunginosiin. Hyvät julkiset kulkuyhteydet ja palvelut asunnon läheisyydessä helpottavat arkea. Selvitä huolella alueen kulkuyhteydet.

5. Hyödynnä eri hakukanavia ja aseta hakuvahdit

Käy läpi eri asuntoportaalit ja ota käyttöösi hakuvahdit. Tutki opiskelupaikkasi opiskelija-asuntokanavia sekä paikallismedian asuntoilmoittelua ja sosiaalisen median kanavia.

6. Täytä asuntohakemus huolellisesti

Varmista, että täytät kaikki asuntohakemuksessa tarvittavat tiedot huolellisesti. Asunnontarpeen syy, tulot sekä vuokrauksen aloitusajankohta ovat tärkeitä asukasvalinnassa. Lisätietoihin voit kertoa tarkemmin asunnon tarpeesta ja omasta tilanteestasi, jos esimerkiksi teet töitä opintojesi ohella.

7. Käy asunnossa paikan päällä

Jos mahdollista, käy tutustumassa asuntoon paikan päällä. Näin saat paremman käsityksen asunnon kunnosta, varustelusta ja ympäristöstä. Kiinnitä huomiota käytännön seikkoihin, kuten pyykinpesumahdollisuuksiin – onko taloyhtiössä yhteinen pesutupa ja löytyykö huoneistosta tila omalle pesu- tai tiskikoneelle? Tarkista myös, että huonekalusi mahtuvat asuntoon. Selvitä myös taloyhtiön muiden yhteisten tilojen, kuten pyöräkellarin, saunatilojen ja kerhotilojen käytännöt.

8. Tutustu huolellisesti vuokrasopimuksen ehtoihin

Lue vuokrasopimus huolellisesti ja tutustu sen ehtoihin. Huomioi erityisesti vuokrasopimuksen kesto, mahdollinen vuokrauksen minimiaika ja irtisanomisaika. Tärkeimpiä vuokralaisen vastuita ja velvollisuuksia ovat vuokralaisen velvollisuus huolehtia huoneiston kunnosta, ilmoittaa viipymättä huoneistoissa ilmenevistä vioista, noudattaa taloyhtiön järjestyssääntöjä sekä maksaa vuokra ajallaan. Tarkista asunnon kunto ja kirjaa ylös mahdolliset vauriot ja puutteet.

Meillä Colliers Asunnoilla on vuokra-asuntoja useimmissa opiskelijakaupungeissa. Tutustu laajaan vuokra-asuntovalikoimaamme ja täytä asuntohakemus.

Lisää vinkkejä asumiseen löydät Kodin etsijälle -sivuillamme.

Tsemppiä asuntohakuun!